6 Februari 2018 //
Het einde van OCR is nabij
Basware geeft aan dat het aantal facturen dat met behulp van Optical Character Recognition handmatig wordt verwerkt met uitsterven wordt bedreigd.

"Het is altijd een uitdaging geweest om leveranciers over te halen om facturen op een andere manier aan te leveren dan in papieren vorm. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ‘OCR’ een veelgebruikte methode is geworden op de crediteurenadministratie", stelt Dany De Budt, Country Manager van Basware. "Vandaag de dag kunnen grote leveranciers elektronische facturen verzenden, en twee-derde van de overgebleven leveranciers kan vanuit het boekhoudsysteem een e-mail sturen. OCR is daardoor ten dode opgeschreven. Basware heeft een techniek om PDF-facturen te lezen zonder tussenkomst van OCR. Dit resulteert in nauwkeurige, real-time gegevens tegen een fractie van de kosten."

Zo heeft McDonald’s in Duitsland mede dankzij Basware’s touchless invoice receiving de factuurverwerkingstijd van twintig dagen naar zeven dagen teruggebracht. Basware heeft eerst de grootste leveranciers van McDonald’s naar elektronisch factureren gemigreerd. Hierdoor kon de crediteurenafdeling van McDonald's gestructureerde factuurdata zonder menselijke tussenkomst verwerken. Vervolgens heeft McDonald's samen met Basware alle 30.000 leveranciers Basware’s gratis, flexibele factuur-verzendmethoden aangeboden. De meerderheid van de McDonald’s-leveranciers heeft ervoor gekozen facturen per e-mail te verzenden. McDonald’s stelt zich nu als doel om 90% van hun facturen automatisch te verwerken.

"McDonald's is niet de enige. We zien een sterke toename van facturen die in PDF-formaat worden verzonden en ontvangen", vult Dany De Budt aan. "De leveranciers kunnen dezelfde facturen blijven verzenden, en klanten kunnen de gegevens bijna real-time opnemen zonder fouten of handmatige validatiestappen. Een ware game changer voor onze industrie."