24 Januari 2019
FDseminar Supply Chain & Finance – 24 januari 2019
De financiële afdeling leeft al eens op gespannen voet met de operationele departementen die verantwoordelijk zijn voor inkoop, productie en logistiek. Hoe kunnen bedrijven die samenwerking verbeteren? We vragen het aan een expert en drie ervaringsdeskundigen.

 

Professor Bram Desmet stelt voor dat supply chain verantwoordelijken meer gebruik maken van financiële parameters bij hun rapportering naar de bedrijfstop. Het gebruik van de ratio return on capital employed (ROCE) heeft het voordeel dat de verantwoordelijk bij elke operationele beslissing nadenkt over de impact op investeringen en werkkapitaal. Maar zit elke supply chain manager daar wel op te wachten?

 

 

 

 

 


Bram Desmet, CEO van Solventure en adjunct-professor operations & supply chain van de Vlerick Business School.
In zijn pas verschenen boek Supply chain strategy and financial metrics brengt Bram Desmet zijn ideeën rond het gebruik van financiële graadmeters in het beheer van de supply chain bij elkaar. Centraal staat nog steeds de supply chain driehoek met in de hoeken de thema’s service, kosten en cash. “Traditioneel kijken bedrijven wel naar service en kost, maar veel minder naar cash. Met de financiële crisis is het belang van werkkapitaal gegroeid en daarmee trad ook de financiële afdeling naar voren in de discussie. Ik raad daarom bedrijven aan om bij het beheer van die spanningen gebruik te maken van de parameter return on capital employed (ROCE). Die ratio gebruiken investeerders om het rendement van hun ingezet kapitaal te bewaken.”Christoph de Jaeger, Finance Lead Supply Chain van C&A
Als hoofd van de financiële afdeling die de supply chain departementen ondersteunt in hun werking, legt Christoph de Jaeger de focus op een correcte levering van de producten naar de winkels. Tegelijk moet die hele operatie op een duurzame manier én tegen een zo laag mogelijk kost verlopen. Christoph de Jaeger heeft intussen al meer dan vijf jaar ervaring in deze functie en werkte daarvoor nog in gelijkaardige functies bij P&G en Levi Strauss.

 


Jan Casteels, Head of Logistics Operations & Customer Service for EIMEA bij Duracell
“Wij houden consequent vast aan de 80-20-regel om te bepalen hoe we onze klanten zullen bedienen. Daarbij focussen we op die klanten die het best aan onze criteria voldoen op het vlak van omzet en revenue. Voor Duracell is de cost to serve een van de belangrijkste parameters bij die afweging. Daar komt dus heel wat financiële analyse aan te pas. Die beslissingen hebben een grote impact op de commerciële relaties en daarom is die afdeling ook nauw betrokken bij de afweging.

 


Locatie:
Wetenschapspark Universiteit Antwerpen | Auditorium Beagle

Galileilaan 15 
2845 Niel

Programma
16u00-17u00: Welkomstkoffie
17u00-17u40: Bram Desmet
17u40-18u20: Christoph de Jaeger
18u20-18u40: Koffiepauze
18u40-19u30: Jan Casteels
19u30-21u30: Walking dinner

 

Toegangsprijzen

 

 Abonnee

 Geen abonnee

 Finance (niet commercieel)

 € 200,00

 € 235,00

 Finance (commercieel)

 € 275,00

 € 310,00

 

Vragen?

Fran Van Buggenhout helpt u graag verder.

U kan Fran bereiken via :

 

 

 

Met dank aan