Privacyverklaring

“De bedrijfswerking achter de cijfers beter begrijpen”

12 december 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Katrien Vanhulle (vooraan, midden) en haar team. Beeld: Jan Locus

Liantis is een hr-dienstengroep die ondernemers, werkgevers en hun raadgevers, zoals accountants of preventieadviseurs, ondersteunt bij hun ondernemerstraject. Katrien Vanhulle heeft samen met het team de finance-afdeling sterker gepositioneerd ten aanzien van de verschillende businessunits en de stakeholders.

Liantis levert hr-diensten aan meer dan 230.000 zelfstandige ondernemers en ongeveer 70.000 werkgevers in het hele land. Dat doet het met meer dan 2.000 collega’s die werken vanuit een 60-tal kantoren. Het financiële team is verantwoordelijk voor alle finance-activiteiten, zoals accounting, controlling, incasso van krediet en treasury, maar ook voor facilities en mobiliteitsmanagement. In totaal telt de afdeling veertig medewerkers. Katrien Vanhulle werkt er intussen twee jaar als cfo.

1. Wat zijn uw prioriteiten als cfo?

Als cfo ben ik verantwoordelijk voor de geconsolideerde managementrapportering van Liantis als groep, maar ook voor alle operationele entiteiten. Die hebben elk hun eigen businessmodel. Ik identificeer de opportuniteiten, de risico’s en de managementacties voor een verdere groei en langetermijnrendement. Dat doe ik voor elke entiteit op zich en voor de groep. Uiteraard zijn we ook verantwoordelijk voor de financieringen en beleggingen voor alle entiteiten.

De managementrapportering geeft steeds betere inzichten in opportuniteiten en risico’s. Controlling is nog sterker geëvolueerd naar businesscontrolling. Dat gebeurt door mee te werken aan diverse projecten, zoals de rendabiliteit van de klant over de verschillende entiteiten heen. Een ander voorbeeld is het uitwerken van een strategisch bedrijfsplan in het kader van onze positionering in de kmo-markt. Met het zicht op onze duurzaamheidsstrategie werkten we vanuit finance samen met mobility, facilities en hr aan een groener mobiliteitsplan. Dat plan is nu volop in implementatie. De focus ligt op de groene wagen en de fiets.

2. Hoe verloopt de samenwerking met de andere afdelingen?

De slogan van Liantis is #samenwerkt. Dat geldt niet alleen voor onze klanten. Intern vinden we samenwerking minstens even belangrijk. Dat vertaalt zich in een concrete samenwerking met de andere afdelingen. Hierbij positioneert finance zich als businesspartner. Vanuit diverse rollen zijn we betrokken bij de operationele units. Zo neemt de controller deel aan de managementmeetings van een businessunit. Daardoor is finance altijd van in het begin betrokken bij de bedrijfsstrategie. Een goede wisselwerking met de operationele units is ook nodig om de bedrijfswerking achter de cijfers beter te begrijpen.

Binnen de ondersteunende diensten zorgen we eveneens voor een vlotte samenwerking. Samen met corporate legal hebben we de juridische structuur voor de groep Liantis geoptimaliseerd. Met hr werken we nauw samen voor een vlotte integratie van een nieuw hr-pakket. En voor de verschillende integraties van nieuwe systemen is er een vlotte samenwerking met IT. Het end-to-endwerken heb ik bij Liantis End2Flow genoemd, van de klant tot de boekhouding. Met finance erbij verloopt alles vlotter om in een ‘flow’ te komen. Dit is iets dat we moeten blijven herhalen.

3. Hoe verhoogt u de betrokkenheid van het financiële team?

Bij Liantis is er veel aandacht om medewerkers betrokken te houden. We dragen het ABC-model in leiderschap hoog in het vaandel: autonomie, verbondenheid en competentie. We bepalen de te verwachten resultaten en rekenen op de medewerkers om die autonoom in te vullen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar entiteit, maar we willen toch dat iedereen op eenzelfde manier werkt. We staan er ook op dat de medewerkers minimaal één dag samen op kantoor zijn. De communicatie tussen en binnen de teams is essentieel.

Onze manier van werken versterkt deze betrokkenheid. Samenwerken gebeurt spontaan vanuit de verschillende specialisaties. Zo werken de accountant en de controller samen op de analyses en rapportering voor een businessunit. De treasurer zal vanuit zijn rol als ‘interne bank’ de taken coördineren. Dit gebeurt in overleg met credit control en alle betrokken controllers en credit control van de businessentiteiten. Daarnaast creëren we een platform voor specifieke competenties. We delen kennis over fiscaliteit voor alle groepsentiteiten. We bespreken tips en tricks voor een BI-rapportering die alle entiteiten en het geconsolideerde niveau gebruiken. We integreerden ook de business analyst-competenties in het team.

4. Hoe ziet u de financiële afdeling in de toekomst evolueren?

Het is een uitdaging om te blijven vernieuwen door meer automatisatie, wat dan weer leidt tot steeds performanter werken. Onze droom is een totale integratie tussen alle systemen die we in de groep gebruiken en alle beschikbare data in de vele businessunits. Data zijn essentieel en we willen hier met de juiste tools steeds performanter op werken. We bekijken vanzelfsprekend de mogelijkheden van AI.

Tot slot zijn we als finance volop betrokken in het duurzaamheidstraject van Liantis. Het gaat onder meer over het opmaken van een ESG-rapportering over mobiliteit, kantoren, verbruik van materialen, enzovoort. Het belangrijkste is onze rol als businesspartner te blijven versterken. Advies en samenwerking met onze collega’s zorgt ervoor dat we de ambitieuze langetermijnstrategie van de steeds groeiende Liantis-groep kunnen realiseren.