Privacyverklaring

Rapportering: 65 procent van financieel directeurs werkt nog met Excel

30 juni 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Foto: EMAsphere
  • Drie op vier cfo’s wil investeren in software om financiële rapportering te automatiseren.
  • Bijna zes op tien geeft aan ontevreden te zijn over beschikbare tools voor prognose en simulatie.
  • Slechts vier op tien hoorde al over Enterprise Performance Management (EPM)-software.

2023 is bijna halfweg. Dat is het moment voor heel wat financieel directeurs om even stil te staan bij hun financiële rapportering. Daarvoor doet de grote meerderheid (65 procent) vandaag opvallend genoeg nog steeds een beroep op het oude getrouwe Excel. Extra opvallend is dat liefst zes op de tien financieel directeurs aangeeft ontevreden te zijn over de beschikbare tools voor forecasting en simulatie. Het is moeilijk het ene niet aan het andere te linken. Excel is een nuttige software, maar voor een uitgebreide financiële rapportering bots je snel op limieten. Dit alles blijkt uit een online-enquête van EMAsphere bij 62 verantwoordelijken voor financiële rapportering, waaronder 52 financieel directeurs.

Nood aan instrumenten voor forecasting

Het doel van de enquête was om een beter begrip te krijgen van een opvallend resultaat in een onderzoek door PwC en DFCG (een Franse organisatie voor financieel directeurs). Uit dat onderzoek bleek dat liefst 93 procent van de directies van financiële afdelingen van plan is om op korte termijn te investeren in het digitaliseren van de financiële afdeling. De voorbije jaren werden getekend door heel wat onzekerheden (covid, oorlog in Oekraïne, inflatie en de energiecrisis), waardoor de nood aan nauwkeurige forecastingtools steeds belangrijker wordt.

Wie werkt met de digitale tools?

Dat er een duidelijke wil bestaat om te evolueren naar meer automatisering van financiële rapportering - om snel en op elk moment over betrouwbare cijfers te beschikken – zal niemand verbazen. Dat slechts vier op tien ondervraagde financieel directeurs ooit al van EPM-software gehoord heeft, misschien wat meer. Al is daar wel een logische verklaring voor. ‘Kunnen werken met digitale tools’ wordt niet als belangrijke competentie aangeduid door de financieel directeurs zelf. Het is dan ook logisch om te veronderstellen dat een medewerker van de financiële afdeling die digitale tools gebruikt, en niet de directie zelf. De cfo daarentegen is uiteraard wel de aangewezen persoon om analyses uit te voeren.

EMAsphere is een software as a service-oplossing die rechtstreeks verbinding maakt met je (boekhoud-, hr, CRM- ...)systeem en vooraf geconfigureerde dashboards aanbiedt.