Privacyverklaring

Shurgard wint award voor beste financiële communicatie

22 november 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Thomas Oversberg, Finance Director Shurgard (links) met Hans Buysse (ABAF/BVFA) Foto Dann

De Belgische Vereniging van Financiële Analisten (BVFA) bekroont Shurgard voor de beste financiële communicatie. Vorig jaar was de logistieke dienstverlener nog tweede, nu beklimt het bedrijf de hoogste trede van het podium. De jury waardeert sterk de rapportering van de financiële resultaten.

De BVFA reikte prijzen uit aan beursgenoteerde Belgische bedrijven die het voorbije jaar uitblonken in informatie voor en communicatie met de financiële analisten. Dat gebeurt al voor de 63ste keer. In de editie van dit jaar beoordeelde de jury de communicatie van 49 bedrijven. Naast de hoofdprijs waren er vier deelprijzen. Het ging om beste toekomstgerichte informatie, beste investeerdersrelaties, beste mid & small cap en beste communicatie over financiële schuld. Als primus inter pares in het mid & small cap-segment kaapt Shurgard meteen ook de hoofdprijs weg.

Shurgard: duidelijke financiële objectieven

Zesenvijftig analisten van Belgische banken, beleggingsbladen, brokers en vermogensbeheerders werkten mee aan deze editie. In zijn rapport was de jury uitermate lovend over de inspanningen die Shurgard op het vlak van financiële communicatie levert.

‘De jury waardeert sterk de rapportering van de financiële resultaten, in het bijzonder de communicatie over de recurrente inkomsten en resultaten per land, en de presentatie van alternatieve (niet-IFRS) criteria’, luidt het. ‘Het bedrijf formuleert daarnaast zeer duidelijke en gekwantificeerde financiële objectieven. Ook de beschikbaarheid en hulp van het management en het IR-team kunnen bij de analisten op veel bijval rekenen. Het bedrijf krijgt de maximumscore voor het consequent verzamelen en ter beschikking stellen van relevante consensusverwachtingen voorafgaand aan de publicatie van financiële resultaten.’

In de top vijf voor de hoofdprijs ‘beste financiële communicatie 2023’ staan verder Solvay, Telenet, Proximus en Cofinimmo.

Beste toekomstgerichte informatie: Cofinimmo

BVFA reikt voor het derde jaar op rij een award uit aan het bedrijf dat het best inzicht geeft in en communiceert over zijn verwachte financiële resultaten en toekomstige ontwikkelingen in ruime zin. Niet verwonderlijk staan in de top vijf vooral bedrijven uit sectoren met eerder stabiele inkomsten, zoals de vastgoedsector, de bank- en de nutssector. Cofinimmo behaalt in deze categorie de hoogste score.

De deelnemende analisten waren unaniem lovend over de communicatie van Cofinimmo met betrekking tot de pijplijn met individuele investeringsprojecten, opgesplitst per type en per land. Het bedrijf maakt ook indruk met zijn gedetailleerde kwartaalresultaten en heldere communicatie over de te volgen strategie. Ten slotte krijgt Cofinimmo applaus voor zijn inspanningen om de analisten op de hoogte te houden van relevante toekomstige gebeurtenissen. Dat gebeurt via een continu bijgewerkte kalender en een alert service.

De rest van de top vijf: KBC Group, Solvay, WDP en Proximus.

Beste investeerdersrelaties: Kinepolis

In de categorie ‘beste investeerdersrelaties’ gaat, voor het tweede jaar op rij, Kinepolis met de eerste prijs lopen. Net zoals in de editie van vorig jaar nestelen drie bedrijven uit het segment van de mid & small caps zich in de top vijf. Dat bevestigt andermaal dat een goede IR-werking niet enkel is voorbehouden aan de grootste bedrijven.

Het IR-team van Kinepolis krijgt in het bijzonder waardering voor zijn beschikbaarheid en snelle reactie op vragen van analisten. Dat het topmanagement vaak tijd vrijmaakt om met de analisten in gesprek te gaan, wordt fel gesmaakt. Verder krijgt Kinepolis de hoogste score voor het systematisch verzamelen en ter beschikking stellen op zijn website van gedetailleerde consensusverwachtingen, voorafgaand aan de publicatie van de financiële resultaten.

Nieuwkomer in de top vijf is Shurgard, dat hoog scoort op elk van de deelrubrieken en op twee eindigt. De rest van de top vijf: Solvay, Telenet en Elia.

Beste communicatie over financiële schuld: Cofinimmo

Enkele jaren terug riep BVFA een nieuwe, jaarlijks roterende prijs in het leven. Dit jaar kent de vereniging die toe aan het bedrijf dat het best heeft gecommuniceerd over zijn financiële schuldpositie. Na de spectaculaire stijging van de marktrente de voorbije twee jaar en de vertragende economische groei is het voor beleggers cruciaal om te weten hoe solide een bedrijf is. De financiële structuur speelt daarin een belangrijke rol. Moeten aflopende schulden geherfinancierd worden of zijn er extra schulden nodig om de geplande expansie of overname te financieren? Aan welke voorwaarden kan het bedrijf schulden aangaan? Komen de convenanten die met de banken afgesproken zijn in gevaar? Het antwoord op deze en andere vragen bepaalt mee hoe groot het risico is voor een belegger om in het bedrijf te investeren.

Cofinimmo is het enige bedrijf uit de selectie dat voor deze rubriek enkel maximale scores haalt. Een blik op de persberichten met financiële resultaten en de website maakt alles duidelijk. De beschikbare en regelmatig bijgewerkte informatie behelst alle aspecten van de financiële schuld: samenstelling (bankleningen, obligaties, kortlopend schuldpapier), kostprijs (coupons en intrestvoeten), looptijden (jaarlijkse vervaldata), schuldgraad (ten opzichte van de waarde van het vastgoed), indekkingen, beschikbaarheid van extra kredietlijnen, score door kredietbeoordelaars, enzovoort. Het is kortom een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van de financiële situatie van het bedrijf. In de top drie staan verder Telenet en Solvay.

Beste mid & small cap

De BVFA meent dat ze de inspanningen van de bedrijven die niet tot de Bel20 behoren beter naar waarde kan schatten via een eigen subaward. Na een vijfde plaats bij de mid & small caps in 2021 (eerste deelname) en een tweede plaats vorig jaar, beklimt Shurgard hier nu de hoogste trede van het podium. De jury waardeert sterk de rapportering van de financiële resultaten. In de top vijf staan verder Telenet, Sipef, Ontex en Bekaert.

Brede steun

Luc Van der Elst, vicevoorzitter van BVFA en coördinator van de award: "Het succes van de prijs voor beste financiële communicatie is maar mogelijk dankzij de brede steun van de lokale gemeenschap van financiële analisten en beheerders. Onze dank gaat ook uit naar de bedrijven die blijven investeren in financiële communicatie. Ook voor bedrijven die over minder financiële middelen beschikken loont het om zorg te besteden aan een goede financiële communicatie."

Over BVFA

De Belgische Vereniging van Financiële Analisten bestaat sinds 1958. Ze reikt dit jaar voor de 63ste keer de awards voor beste financiële communicatie uit. De BVFA organiseert evenementen voor de financiële sector en wil financiële en niet-financiële informatie transparanter maken. De vereniging zorgt voor opleidingen en bereidt kandidaten voor op internationale examens in financiële analyse en risicobeheer. Ze vertegenwoordigt de gemeenschap van financiële analisten bij de marktautoriteiten en de regulator.