Privacyverklaring

TIC Council Europe pleit voor openheid voor CSRD-audit

3 mei 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Marc Boissonnet

Bedrijven uit de TIC-sector voeren nu al CSRD-audits van de verslagen over duurzaamheid uit. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en veel andere landen buiten Europa. Waarom dan niet in België?

TIC-bedrijven voeren de audit weliswaar alleen uit voor de duurzaamheidsgegevens en niet voor de financiële rekeningen. “Het is ook niet de bedoeling van de federatie of van haar leden om die financiële rapporten te auditeren”, zegt Martin Michelot, executive director Europe Region van TIC Council. Dat is de federatie van testing-, inspectie- en certificatiebedrijven die wereldwijd actief is.

Auditproces

Zijn collega Marc Boissonet is de ESG-director van TIC Council. Hij legt uit hoe in de praktijk een audit verloopt voor de CSRD-rapporten. “Eenvoudig: de revisor doet de audit voor de financiële rekeningen. De duurzaamheidsinspecteur controleert het duurzaamheidsrapport. En daarna worden de beide rapporten samengevoegd in het jaarrapport. De kantoren uit de TIC-sector hanteren een pragmatische aanpak. Ze maken gebruik van auditors met ervaring in de gecontroleerde sector en met kwalificaties in milieugerelateerde zaken. De TIC-sector biedt een waardevol alternatief voor het oligopolie van auditkantoren voor controles van CSRD-verslaglegging.”

“Ik weet uit eigen ervaring dat ook de grote auditkantoren in de praktijk met twee aparte teams werken: een financieel en één voor duurzaamheid. De samenwerking tussen de twee teams is minimaal op wat data-uitwisseling na. En de rapporten worden achteraf samengevoegd. Dit heb ik zelf kunnen vaststellen tijdens mijn tijd bij Bureau Veritas, waar ik NFRD-audits (non-financial reporting directive) uitvoerde”, zegt Marc Boissonet.

Europese marktopening

Nog weinig Europese landen hebben hun auditmarkt geopend. Frankrijk vormt een grote uitzondering. Daar hadden de autoriteiten al voor de invoering van de NFRD-rapporten besloten dat TIC-bedrijven deze rapporten mochten controleren. Die lijn is intussen doorgetrokken voor de CSRD-rapporten. Intussen hebben ook Spanje, Hongarije en Roemenië hun markt geopend voor de TIC-bedrijven.

Marc Boissonnet: “Voor bedrijven en de overheid is het wellicht belangrijk om te weten dat dit past binnen een bestaande activiteit.” De inspectiebureaus moeten goedkeuring krijgen van een centrale accreditatie-instantie. Die instantie controleert de technische competenties van het bureau. In België is het Belac dat onder de verantwoordelijkheid valt van de FOD Economie, kmo, middenstand en energie. Op internationaal niveau werkt Belac samen binnen erkende netwerken zodat rapporten en certificaten ook internationaal erkend worden. “Het openstellen van de markt voor de TIC-sector kan veilig en zonder extra kosten gebeuren”, zegt Marc Boissonnet.

CSRD-auditperspectieven

Dan blijft de vaststelling dat de bedrijven die het eerst een CSRD-rapport moeten publiceren, helemaal niet geïnteresseerd zijn in de diensten van de TIC-bedrijven. De grote beursgenoteerde bedrijven hebben te kennen gegeven dat ze willen samenwerken met hun vaste bedrijfsrevisor. De TIC-bedrijven focussen echter op een ander marktsegment. Ze hebben al lang ervaring met testen, inspecties en certificaties in de middelgrote en kleine bedrijven. Die klanten willen wel met hen samenwerken.

Met de invoering van CSRD neemt het aantal controles toe, wordt de reikwijdte van het verslag vergroot en wordt de audit strenger. Deze elementen vereisen tien keer meer gekwalificeerde duurzaamheidsauditors, volgens de TIC Council. Marc Boissonnet: “De toetreding van TIC-bedrijven tot deze markt zal de capaciteit vergroten en zo vermijden dat de financiële-auditkantoren de markt domineren. De openstelling van de CSRD-auditmarkt voorkomt deze situatie en houdt ook de kosten onder controle. De komst van nieuwe spelers zal de auditmarkt dynamischer maken, met een positief effect op de kwaliteit en de kosten.”