Privacyverklaring

Verborgen wisselkoersmarges kosten kmo’s 736 miljoen euro

6 maart 2024
Tekst
Peter Ooms

De Belgische consumenten en kmo’s betalen ‘verborgen’ wisselkoersmarges bij internationale betalingen en kaartaankopen. Consumenten betaalden in 2023 130 miljoen euro te veel. Belgische kmo’s verloren nog meer, liefst 736 miljoen euro. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Wise.

Capital Economics voerde het onderzoek uit in opdracht van Wise. Dat is het vroegere TransferWise, een internationaal technologiebedrijf. Magali Van Bulck, hoofd EMEA public affairs bij Wise en bestuurslid van PayBelgium: “Internationale betalingen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch verloopt dat proces vaak verre van vlekkeloos en worden Belgische consumenten en kmo’s geconfronteerd met complexiteit en buitensporige kosten. Transparantie van internationale betalingen zou een wettelijk beschermd recht moeten zijn in de Europese Unie. Toch blijkt uit ons onderzoek dat de meeste banken de kosten blijven verdoezelen achter verhoogde wisselkoersen.”

Mazen in het net

Volgens marktonderzoek van Wise wordt er gemiddeld een toeslag van 1,09 procent toegevoegd aan de wisselkoers. Drie van de vier belangrijkste Belgische banken zijn niet transparant over de marge die ze nemen op internationale transacties.

“Sinds 2020 zijn financiële aanbieders verplicht hun klanten te informeren over de eventuele kosten die gepaard gaan met hun betalingstransactie. Betalingsaanbieders blijven echter zoeken naar de mazen in het net. De meeste bedrijven tonen hun klanten een veel lagere kost en verbergen de rest (de “wisselkosten”) in de wisselkoers die ze hanteren. Daardoor zien consumenten onder andere niet hoeveel marge aanbieders nemen op die wisselkoers en hoeveel een betaling eigenlijk kost”, legt Magali Van Bulck uit.

“Als de markt transparanter zou zijn, weten consumenten precies hoeveel ze betalen, kunnen ze verschillende diensten vergelijken en wordt concurrentie tussen aanbieders ook aangemoedigd. Dat leidt tot lagere kosten.”

In de hele eurozone

België is geen uitzondering in dit onderzoek. In de volledige eurozone hebben consumenten en bedrijven in 2023 liefst negen miljard euro verloren aan verborgen kosten bij internationale transacties.

Magali Van Bulck: “De Europese Commissie heeft de Payment Services Regulation voorgesteld in juni. En intussen heeft het Europees Parlement net zijn positie hierover goedgekeurd. Nu moet de Raad er zich nog over buigen. Daarin zit ook een verplichting tot transparantie over die wisselkoersen.”

Meer dan veertig munteenheden

Een Wise-rekening laat particulieren en bedrijven toe meer dan veertig munteenheden te beheren, geld over te maken tussen landen en geld uit te geven in het buitenland. Magali Van Bulck: “Je kan dan betalen en ontvangen in verschillende landen, alsof je daar een eigen bankrekening hebt.”

Wise is opgericht door Taavet Hinrikus en Kristo Käärmann en werd in 2011 gelanceerd onder de naam TransferWise. Het is met meer dan zestien miljoen gebruikers een van de snelstgroeiende technologiebedrijven ter wereld. In boekjaar 2023 verwerkte Wise ongeveer 122 miljard euro aan internationale transacties.