Privacyverklaring

Belgische scale-ups vinden moeilijker financiering

30 april 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Anaïs De Boulle

Door het economisch turbulente klimaat kampten Belgische scale-ups het afgelopen jaar vaker met cashflow-, liquiditeits- en financieringsproblemen.

Voor het vijfde jaar op rij lanceerde Deloitte de Belgische editie van zijn Scaleup Confidence Survey, een onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen voor scale-ups in België en andere Europese landen. Het onderzoek levert een aantal interessante conclusies op over het Belgische scale-up-ecosysteem.

Belangrijkste bevindingen:

  • Door het economisch turbulente klimaat kampten Belgische scale-ups het afgelopen jaar vaker met cashflow-, liquiditeits- en financieringsproblemen.
  • Voor het eerst staat de toenemende regelgeving in de top tien van uitdagingen waarmee scale-ups geconfronteerd worden.
  • Scale-ups doen steeds minder een beroep op overheidssubsidies door de administratieve last en de onzekerheid die ermee gepaard gaan.
  • Scale-ups uit de gezondheids- en mobiliteitssector realiseerden in 2023 de grootste gemiddelde omzetgroei. De verwachting voor 2024 is dat de sectoren ‘electronics’ en ‘sustainability’ de sterkste groei neerzetten.
  • Het vertrouwen bij scale-ups in hun groeitraject daalt licht tegenover vorig jaar, maar het algemeen vertrouwensniveau blijft hoog.

Cashflow, financiering en liquiditeit: grotere knelpunten dan talentenwerving

Bovenaan de lijst van uitdagingen voor scale-ups staan net zoals vorig jaar het verwerven van nieuwe klanten en het binnenhalen van klantencontracten. Liefst de helft van de ondervraagde bedrijven zegt dat dit hun grootste uitdaging is.

Nieuw dit jaar is dat cashflow-, liquiditeits- en financieringsproblemen met 39 procent op de tweede plaats staan. Dit is grotendeels te verklaren door het turbulente economische klimaat van het afgelopen jaar. Het heeft daarnaast ook te maken met striktere maatstaven die investeerders hanteren.

Geavanceerde financiële maatstaven

“We merken dat de toegang tot financiering wereldwijd een uitdaging is, zeker in het turbulente economische klimaat. In België is gelukkig nog steeds veel kapitaal beschikbaar, hoewel dit niet zomaar iedere scale-up bereikt. De verklaring is enerzijds dat sommige scale-ups ervoor kiezen om te wachten met het ophalen van kapitaal tot er meer stabiliteit of verbetering is in hun waardering. Anderzijds wordt het investeringsecosysteem volwassener en hanteren investeerders meer geavanceerde financiële maatstaven bij hun beoordelingen. Winstgevendheid is een steeds belangrijkere factor. Omzetgroei is niet langer het enige criterium. De echt innovatieve scale-ups vinden evenwel gemakkelijk toegang tot kapitaal en zijn zelfs overbevraagd”, zegt Anaïs De Boulle, scale-ups leader bij Deloitte België.