Privacyverklaring

Investeren in toekomstige generaties

12 maart 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Piet Colruyt (links) en Fredo De Smet (foto: Peter Ooms)

Fredo De Smet is curator van het Flanders Technology and Innovation (FTI)-stadsfestival in Leuven. Voor de conferentie ‘Health & Wellbeing for Future Generations’ nodigt hij onder andere Piet Colruyt uit. Die zal als impactinvesteerder spreken over de mogelijkheden van duurzame financieringen.

“Mijn uitgangspunt is de bekommernis voor mijn kinderen. Hoe ziet hun dagelijkse werkelijkheid eruit als ze straks even oud zijn als ik nu? Ik vraag mensen die ik ontmoet om ook dit gedachte-experiment te doen. Op die manier bekijken ze de problematiek vanuit een nieuw perspectief. Alleen zo zullen mensen in actie komen om die langetermijndoelstelling te halen. Op die manier werk ik ook als curator van FTI en breng ik mensen vanuit verschillende sectoren samen. Onvermijdelijk is de klimaatopwarming dan een belangrijk gespreksonderwerp”, zegt Fredo De Smet.

Te traag, te veel compromissen

“Ik heb zelf helemaal geen financiële achtergrond. Bij de organisatie van de Future Generations Conference is het net de bedoeling om veel verschillende stemmen aan bod te laten komen, uit de wetenschappen, de kunst, de bedrijven enzovoort. Ik besef intussen wat de impact kan zijn van de financiële sector op die noodzakelijke omwentelingen”, zegt Fredo De Smet.

Piet Colruyt: “Ik denk dat we veel te traag in beweging komen om het klimaat te redden. Ik vraag me echt af of ikzelf als investeerder niet te veel compromissen sluit. De nadruk ligt nog te veel op het behalen van voldoende rendabiliteit. Tegelijk besef ik dat het niet anders kan: je moet de hele maatschappij mee krijgen. Dan wil iedereen voor zichzelf een voordeel. Die bedenkingen hebben me doen inzien dat we een veel grotere hefboom nodig hebben om de veranderingen te versnellen. Die hefboom is de financiële sector.”

Investeringen zijn de sleutel

“Het is mijn vaste overtuiging dat de financiële sector een sleutelrol speelt in de verduurzaming. En dan bedoel ik de wereld van de grote banken, de pensioenfondsen en de grote investeerders. Dat is ook de reden waarom we Impact Finance Belgium (IFB) hebben opgericht. Voorheen hadden we met Solifin een kleinere organisatie van impactinvesteerders die vooral onderling informatie uitwisselden. De grootste speler daarin was Triodos. Met IFB willen we ook BNP Paribas Fortis, KBC en de andere grote spelers uit de financiële sector betrekken. We weten dat in die organisaties eveneens personen zitten die het verschil willen maken voor de gemeenschap, al was het omdat zij zelf geconfronteerd worden met klanten en consumenten die hen daarom vragen. Door hun inbreng te combineren met die van de klassieke impactinvesteerders creëer je een veel grotere impact.”

Aangepast rendement

Er moet dan wel verandering komen in de aanpak van financieel risico en het rendement dat daarvoor als vergoeding dient. “Traditionele investeerders willen wel een groter risico op zich nemen, maar dan moet er ook een grotere vergoeding tegenover staan. Ikzelf en andere impactinvesteerders zijn bereid om een lager rendement te krijgen als de investering ook een maatschappelijke meerwaarde heeft. In investeringsmiddens gebruiken we daarvoor de term weighted average cost of capital (WACC) om projecten te beoordelen”, zegt Piet Colruyt.

De bijbehorende parameters alfa (de relatieve opbrengst van een investering in vergelijking met een marktindex) en beta (de volatiliteit en dus een graadmeter voor risico) bepalen dan de financiële kenmerken van de investering. Er gaan nu stemmen op om dit aan te vullen met een gamma-parameter voor de maatschappelijke impact. “Het is mijn diepe overtuiging dat heel wat investeerders, maar ook spaarders en beleggers, dat duurzame aspect willen bereiken, ook als dat een lagere return oplevert”, zegt Piet Colruyt.

Hij wijst erop dat dit nu al het geval is in een specifieke context: de groene bedrijfsobligaties. Banken bieden een lagere intrest op bonds wanneer het bedrijf kan aantonen dat het met dat geld duurzame doelstellingen realiseert. “Ik denk dat we zoiets ook moeten doen voor andere vormen van financiering, bijvoorbeeld bij zaaikapitaal, in een erg vroege fase van het ontstaan van een bedrijf”, zegt Piet Colruyt.

Uit de buik

Fredo De Smet: “Ik denk dat we verplichtingen moeten vermijden. De kans op succes is groter wanneer banken zich kunnen profileren omdat ze goede dingen doen zonder dat het hen is opgelegd. Ze mogen geld stoppen in projecten die meer zingeving bieden. Ik denk dat het heel belangrijk is om de juiste tone of voice te gebruiken. Enerzijds kan je er niet omheen dat we de maatschappij moeten confronteren met een aantal harde waarheden. Tegelijk denk ik dat het heel belangrijk is om dat te combineren met een positief verhaal. Dat kan door te focussen op de oplossingen. Op de zaken die nu al gebeuren en die al een impact hebben. Voor mij staat het als een paal boven water dat echte veranderingen er pas komen wanneer mensen niet met hun verstand, maar in hun buik voelen dat het noodzakelijk is. Om die reden heb ik Piet ook gevraagd om in zijn tussenkomst te focussen op de landbouw. Dat is een sector die helemaal in de actualiteit zit en bedolven wordt onder de negatieve berichten. We moeten die boeren weer hoop geven.”

Meer inkomen voor de boer

Piet Colruyt: “Ik ben daar erg om bekommerd. Als investeerder heb ik intussen kapitaal gestopt in een twintigtal projecten in de landbouwsector. Die initiatieven focussen op vleesvervangers, bodemverbeteringen, Europese sojaproductie, groente- en fruitteelt voor de omwonenden enzovoort. In al die projecten zit een belangrijke duurzaamheidscomponent, maar tegelijk zie ik dat het inkomen van de boer erdoor kan stijgen. Dat is de essentie van de problematiek van vandaag: hoe kunnen we de boeren weer een redelijke vergoeding geven voor het produceren van gezond voedsel? In dat vraagstuk speelt ook de consument een belangrijke rol. Die moet willen betalen voor duurzame voeding. Tegelijk denk ik dat de boeren weer zelf het stuur in handen moeten nemen. Dat kan door samen te werken en zich te verenigen in coöperaties om zo weer impact te krijgen op de markt en de prijzen.”

Future Generations

Dit gesprek past in het kader van de Future Generations Conference die op 19 maart plaatsvindt tijdens FTI and& in Leuven. Fredo De Smet is de curator van het festival en Piet Colruyt is een van de vijftig thought leaders uit binnen- en buitenland die hun kennis over leiderschap, innovatie en langetermijndenken delen. De conferentie kadert binnen het Flanders Technology and Innovation Festival dat in verschillende centrumsteden plaatsvindt.